Nu har syster Gunnel tagit på sig operationshandskarna för här ska flås. Vi fick nämligen alldeles nyss en alldeles varm vacker vit trafikdödad ripa som en av våra kunder kört på alldeles här intill. Vi satt just och spisade en gudomlig pölsa och småpratade om hur mycket ripor vi sett de senaste dagarna. De sitter lite varstans i björkskogen här omkring eller ligger gömda i snön vilket gör hundpromenaderna extra spännande då Leo plötsligt står för fågel lite här och där. När jag ropar ”sitt” och ”pang” tittar han skeptiskt på mig men lyder i alla fall. Nu fick han något verkligt spännande att nosa på . Själv ser jag verkligen fram emot en kvällsmacka framför Studio Sotji. En kvällsmacka med perfekt smörstekt ripbröst på. Bara lite salt och peppar och himlen är nära.
Stekta sparvar – den enes död, den andres bröd
Curlingsambon
Idag är det riktigt trist väder med blåst, dimma snö och -10. Det vädret stod inte på önskelistan inför helgen. Men det kan ju hinna ändra sig kan man hoppas hoppas. R som numera är mer eller mindre bosatt i traktorn många timmar varje dag och är ganska sliten av allt skottande med motor och handkraft, han kunde ha behövt några snöfria dagar. Men jag får väl peppa och uppmuntra honom så gott det går med små godsaker och uppmuntrande tillrop. Jag får väl försöka curla honom i fler bemärkelser (småsemlor) än att bara sopa före och efter storstövlen och annat som den här bosshomlen drar hem till boet. Vi har en viss dog som fäller vinterpälsen i skrivande stund så jag får nog mitt lystmäte av sopande i denna tid.
Kolonnkörning i snöröken
Riktigt busväder idag här i vykortet. Har förstått att det är likadant lite varstans i vårt avlånga fädernesland. En allvarlig incident idag vid infarten till Sandvikens Fjällgård då en norsk bilist körde in i framförvarande bil med släp. Dålig sikt och snöfall rådde vid tillfället. Bara ren och skär tur att ingen personskada uppstod. Jag får vara inne och värma mig i efterdyningarna till middag med goda vänner, hockeybronset och vetskapen att snart får jag bege mig ut i världen och träffa stora och små älsklingar, föreläsa och kanske spana på små vårblommor i andra änden av vårt avlånga land.
Vår nya maskot
Här kan ni se Sandvikens nyaste invånare – ännu namnlös, men namnförslagstävling pågår på vår facebooksida Sandvikens Fjällgård AB. Min dotters kärmor syr dessa helt fantastiska handdockor som var och är små personligheter. Nu har vi alltså en ny maskot som vi hoppas bringar oss lycka och glädje i kommande dagar.
Fel ända
Sitter här i fel ända av landet i en ljuvligt skön hotellsäng och laddar inför morgondagen då jag ska hålla 2 föreläsningar för ett par hundra vårdfolk. Det känns spännande som vanligt och angeläget som alltid. Suger på karamellen att jag hann träffa mina stora och små stockholmare i några timmar. Här är det grönt och vårigt. Jag har förstått att det är milt stormigt och blött hemma och mitt samvete gnager en del över att jag lämnat kämpen där hemma i sticket då jag förstår att han har det körigt. Men han är så generös, skulle aldrig ge mig dåligt samvete över att jag åkt iväg utan tvärtom uppmuntrar mig. Det uppskattas storligen. Nu lite zappande innan John Blund kommer. Wish me luck för morgondagen!
I befintligt skick
Hemma igen efter några intensiva dagar på löslistan. Fulltankad med intryck, kärlek och småbarnsdoft kraschlandade jag ur skimret rakt in i en sällan skådad fredagsrusch. R har haft fullt upp den här veckan. Det är bara förnamnet. Vädrets makter har inte precis bidragit till en harmonisk vecka för hans del, plus en massa krångel, lagningar och joxande. Norska och svenska sportlovet följer på varandra vilket innebär en massa glada trevliga sportlovsfirare i omlopp. Det känns skönt att vara hemma och kunna bistå honom. Några av sandviksänglarna har hjälpt både Leo och husse med allt möjligt under veckan. Vi är så tacksamma.
Nu är så kvällen här då vi något försenat ska fira vår 9-åriga årsdag. Nu dukar jag med röda rosor, bamsesmörgåstårta från Laisdalens livs och lite iskallt mousserande. Återstå bara att få in en viss person från traktorjobb. Tror jag ska slå på stort och se om jag rentav kan lirka av honom varseljackan och pannlampskepsen ikväll. Det är ju ändå återförening 9-årsfirning och fredagskväll. Om jag inte lyckas – så får jag helt enkelt ta honom som han är – i befintligt skick.
Trevlig kväll önskar vi er alla!
Tankar i skymningen
Aldrig är väl färgerna så intensiva, nyanserna så vackra, känslan av att vilja ”hålla kvar” så intensiv som just då, i brytningstiden, i ögonblicket när skuggorna blir allt längre och fågelsången klingar så vemodigt vackert. Detta magiska ögonblick i gränslandet mellan solnedgång och skymning.
Även om jag skulle vara blind så tror jag att jag skulle kunna förnimma just den här speciella stunden med mina andra sinnen. Det är något som händer i dessa brytningens sekunder när hela tillvaron liksom håller andan. Detta som händer varje dag, i varje tid, och oberoende av årstid, som har skett sedan skapelsens första gryningsmorgon – att natt blir till dag och dag övergår i kvällning och mörker.
Vid dagens slut – en tid för vila och ro, för eftertanke och bokslut av den gångna dagen. Kanske en tid för gemenskap och romantik men kanske också en tid där ensamhet och ofrånkomlig konfrontation med underliggande känslor råder, där de allra mörkaste skuggorna kommer fram ur det fördolda och tenderar att skymma din morgondag. Kvällen, en tid för revision, för sammanfattning utvärdering och avslut. Natten ligger löftesrik och sammetsmjuk, eller ångestfylld och bottenlös framför. Alltför nära eller alltför långt ifrån väntar det obarmhärtigt gnistrande gryningsljuset.
Bortom skymningen blir det dags att plocka fram skrinet med drömmar. Omedvetna eller medvetna drömmar, sagoslott, skimrande visioner, eller vackra drömmar som stiger som såpbubblor, lätta och skimrande mot en ny horisont. Planer och avsikter smids för att kanske nedtecknas på den kommande dagens rena och oskrivna blad. Var dag har sina nya oändliga möjligheter.
Det går mot kväll, mot skymning. Symboliken står även klar kring livets sista tid och kontemplation inför det ofrånkomliga slutet, avskedet eller döden – den allra sista resan, allas vårt nästa resmål till ett främmande och okänt land. Ibland får vi människor tid att avsluta, utvärdera, ta farväl och arrangera vårt avsked, men ibland står vi ensamma förvirrade och förtvivlade kvar på perrongen – lämnade. Inför detta är vi alla lika, fattig eller rik, hög eller låg.
Ta vara på varje afton och varje solnedgång. Stanna upp, lyssna och hör hur fågelsången klingar bort. Kryp närmare varandra, var tacksam för dagen som du fått och vänta inte med att säga viktiga och fina saker till människor du älskar.
Vägen sandningen och livet
Denna vårvinter har verkligen gått i halkans tecken. Vid ett par tillfällen hade man lätt kunnat hålla OS i konståkning här i Sandviken. Detta har orsakat bekymmer av olika slag, som t e x att Robban fått jobba extra mycket med att skrapa och sanda. Som det inte skulle vara nog med all snöskottning. Turligt nog har ingen skadat sig men man har kunnat iaktta en del intressanta gång/kryp/has-stilar här på Broddway om morgnarna.
Men nu är räddningen nära. Snart kommer Sandviken att göra skäl för sitt namn. Här tindras det med ögonen i denna dag för vi har nämligen fått tillökning i familjen igen. Denna gång säjer vi varmt välkommen till Små-Sten (Små efter mig, och Sten efter Husse) En sandspridare som sällskap och påhäng till Lillvännen (L70:n). Så nu skruvas och monteras det för fulla muggar här bakom knuten till glädje för allt folket. Förutom städerskan förstås (ähumkrax) Som småmuttrande förundrar sig över folks oförmåga att skrapa av/sopa av sig grus, snö och drivis innan man kliver in i servicehuset. Men man kanske gör så hemma också.
8:e mars
Storfiskaren Alvar Hedman fiskar aborre på Öresundssjön en påsklördag. Påsklördagens fiskeutflykt, en av våra familjetraditioner, som jag så innerligt gärna skulle vilja återuppleva.
Idag är det min pappas födelsedag. 1919 föddes en liten lintott i Vindelgransele, en liten Alvar Hedman. Han är död sedan länge, men finns bevarad i minnen och gener. Jag minns hur vi brukade åka ut i skogskojorna med semlor till karlarna på fettisdagen. Jag kan känna doften av knaperstekt fläsk och sötman från de bruna bönorna från lunchen som föregick själva semmelätandet. Semlor med varm mjölk i en tallrik. Jag kan känna värmen och ana doften av ingrodd piprök och sotig kaffekokning, gasol, motorsågsolja och blöta yllestrumpor i skogskojan. Idag på min systers namnsdag och på internationella kvinnodagen firar jag minnet av min starka pappa.
En fin Vindelälvslax fångad någonstans kring Kalvholmen. 10 kg och 96 cm lång. Min stolta pappa.
Storm
Det verkar som om kvoten snö för hela riket har koncentrerats hit till oss. Det har varit ett fruktansvärt busväder idag och folk har inte kunnat vara ute. En och annat har gjort tappa försök att trotsa vädret men snabbt vänt åter till stugor och husvagnar. En grupp bretonägare har haft kurs tillsammans med Hundskolan Vision och faktiskt varit med vovvarna i ripskogen hela dagen. De kom möra och rödkindade tillbaka hit till campen. Nu blir det en lugn kväll inne. Lördagshandeln blev det inte mycket av med, men vi fick en hel del nyttigt papperjobb gjort mellan snöskottningarna.
Fjällradio från Sandviken
Här kan ni lyssna på Fjällradio. Reportage från bland annat Sandvikens Fjällgård. Ni får följa mig och ett par av mina storfiskartjejer på tidigt morgonfiske en mörk januarimorgon när alla gubbarna ännu sov sin sötaste skönhetssömn. Hoppas att länken fungerar. Annars googla på Fjällradio.
Vart är du????
Filur i bur
Jag jobbar inne denna fina vårlördag och gläds åt att stormen dragit förbi för denna gång men längtar ständigt UT! Vi har idag behaglig vintertemperatur och fullt med glada människor som fiskar åker skoter eller jagar sista ripan för denna säsong. Tittar längtansfullt ut genom panoramafönstret och hoppas i mitt stilla sinne att bli avlöst i butiken en liten stund av R som jobbar ute.
Lyckades i vår övertyga R om att han ändå skulle unna sig några timmar i ripskogen innan säsongen tog slut, och det blev summa summarum en enda tur. Det blev inga fåglar men väl en skidtur och visuell kontakt med en fin flock.
Idag har vi vinkat av ett stort gäng dalmasar och kullor som tyvärr råkade pricka in sin fjällvecka på sämsta tänkbara väder och rödingen hade gömt sig någonstans. Otur är bara förnamnet. Men de har verkligen varit tappra och varit ute i stormen varje dag. R skjutsade en annan tapper kille till gränsen idag. Han tältade här inatt och begav sig nu ut på en enmansexpedition med skidor och pulka in i fjällvärlden. Han hade proviant för 20 dagar. Jag trakterade honom med en varm kanelbulle och kaffetår innan avfärd. Nu väntar dagar av torrfoder för honom. Huvva!! Väderprognosen ser bra ut så vi hoppas att han får en kanonfin tur. Något som jag däremot inte begriper är att han inte hade fiskegrejor med sig. Fullständigt ofattbart.
Tankarna går emellanåt till den fantastiska storröding som Ulf och Staffan stolta förevisar på Mavas facebooksida. Det är inte utan att man gärna skulle ha velat vara där och fånga den store röde…. Men nu är det ju fullmåne och huggperioden ska börja även här. Jag vet att det finns fina bitar även i detta vatten.
Nydelig dag!
En alldeles underbar marsdag här i vykortet. Strålande solsken, svag vind och ett par minusgrader. Jag rymde ut en stund på morgonen på en kombinerad hundtränings/fisketur. Med korvpåsen i ena fickan och maggotburken i den andra gick lydnadsproven bra, men fisket sämre. Dock fick jag tanka tallkottisen ordentligt. Fick sällskap av fina lunchgästerna Ulf och Staffan på hemväg från en lyckad fiskeresa till Mavas. Man blir ganska avis när man hör deras berättelser. En vacker dag SKA jag ta mig dit. men det får nog bli i nästa liv.
Övningskörning i vykortet
Som synes hade jag eminent sällskap på dagens soliga utflykt. Till och med husse slet sig från jobbandet en stund och levererade kaffetermos till mig och några korvbitar till en viss slyngel. Hunddressyren går bra och vi gör stora framsteg både Leo och jag. Hur det går med övningskörningen ska vi däremot inte prata så högt om. Han har ju inte åldern inne:)
R.I.P
Medicinhunden
Ap-rop/efterlysning
Kommer ni ihåg den där fina gosedjursapan som fanns på 80-talet? Man kunde stoppa in handen i kroppen/huvudet och göra pratrörelser och miner. Armarna var långa och man kunde fästa ihop dem med kardborreband ute vid händerna. Den vi ägde har kommit bort under livets skiftningar. Undrar om det finns en sådan här apa ute där någonstans. Du kanske har en som skräpar i någon skrubb. Jag skulle vilja få tag på en sådan. Vad vill du ha för den? Hoppas på svar:) Du kan svara på mailen. gunnel_f@hotmail.com
Gunnel i genomskärning
Gårdagen blev en hektisk historia. Vi startade i svinottan och började dagen med ett möte på Silverhatten för att därifrån bege oss till paltens huvudstad – Piteå. Dags för min magnetröntgen av bihålorna samt en hel del ärenden som skulle göras. Vi hann förstås med en sväng på Paltzerian i Öjebyn och det var i häftigaste laget som upptakt inför intensivshopping. Paltkomat slog till med full kraft någonstans mellan hyllorna på Jysk. Detta blev dock en bra broms i inköpen. Jag orkade helt enkelt inte låta mig inspireras trots att de redan dukat fram trädgårdsmöbler och påskpynt.
En stunds keps-vm på gubbdagis hanns med och R strålade som en liten stjärna bland alla mackapärer och manicker. Bilen fullastad, nyservad 4-hjuling på släpet och som grädde på moset en häck småved som skulle lastas innan hemfärden kunde ta sin början.
Från min plats i passagerarsätet lät jag mig en för en stund drömma mig bort och fundera över viktiga saker. – Som t ex vem som uppfunnit de välsignade spännbanden. Kunde riktigt se framför mig en liten gubbe i historien som på ett skrynklig papper – strax före sängdax – provförevisar ritningen på embryot till den sinnrika konstruktionen för sin hulda maka. Någonstans är det väl ungefär så alla uppfinningars mödrar och fäder satt sin idé på pränt – kanske på baksidan av ett gammalt kuvert. Man har testat idén på någon närstående och fått stående ovationer blandat med sylvass kritik.
Någonstans i trakten av Deppis var det dags att vakna ur dagdrömmarna och i stället fokusera på att hålla gubben vaken. Han släpper nämligen inte ratten ifrån sig i första taget.
Ett trevligt kvällsbesök hos gamle faren hanns med men därefter ropade fjällen: Komsi komsi! Och alldeles innan den gamla dagen övergick i en ny körde vi in på gårdsplanen här hemma.
Kvällsandakt´n
För flera år sedan skrev jag ett bloggnlägg om mina barndomsminnen kring gårdfarihandlaren Hjalmar Hjukström. (se nedan) Flera hörde av sig med bilder och anekdoter. Bland annat Ove Eliasson. Härom dagen damp denna fantastiska överraskning ned i min postlåda. Och nu är det dags att bänka sig och andaktsfullt lyssna och låta minnena flöda. Stort TACK och en bamsekram till dig Ove som delar med dig så generöst!!
En gårdfarihandlares koffert
Lite nu och då under 60-talets senare del dök han upp – gårdfarihandlaren, akrobaten och originalet Hjalmar Hjukström.
Lite nu och då under 60-talets senare del dök han upp – gårdfarihandlaren, akrobaten och originalet Hjalmar Hjukström.